Ta en tur runt om i Skaraborg besök gårdsbutiker

Coronavänlig gårdsbutiksresa genom Skaraborg med start i Mariestad. Stöd de lokala företagen och ta med barnen på en tur längst Skaraborgs vackra natur. Stanna på vägen och ta en picknick eller passa på att prata om djuren som lever där på gårdarna.

Runt om i Skaraborg finns det gott om gårdsbutiker för den som är intresserad av lokalproducerade råvaror, inredning, trädgård och det småskaliga. Ge dig ut på en tur mellan Vänern och Vättern och besök några av många gårdsbutiker som finns i området. Du hittar ett dignande utbud av matproducenter och små mysiga inredningsbutiker.  Gårdsbutiksrundan tar dig genom ett varierande landskap och leder dig till många härliga guldkorn. Resan börjar strax utanför Mariestad, mitt i det lilla samhället Lugnås.

Vi börjar gårdsbutikresan i Mariestad och slutar i Karlsborg.
De städer vi passerar är Mariestad – Skövde – Tibro – Töreboda – Karlsborg

Läs mer om alla gårdsbutiksrundan här.

BIld av Maria Smith från Pixabay

Gårdsbutiker Stopp nr 1 Charkuteri

Lugnås, Petterssons Charkuteri (adress:Björsätersvägen 1 Mariestad). Här ligger Petterssons Charkuteri med traditionell försäljning av hemlagade charkuterier tillverkade av svenska råvaror och kött av högsta kvalitet.

Gårdsbutiker Stopp nr 2 Prästakvarna

Strax utanför Skövde hittar du Prästakvarna gårdsbutik, (adress Övertorp Prästakvarna Skövde). Detta är en dygnet-runt-öppen gårdsbutik med självbetjäning. Här finner du allt från ägg, honung och kött till KRAV-odlade jordgubbar och grönsaker. 

Gårdsbutiker Stopp nr 3 LyckeLamm

På andra sidan Billingen, mitt i det vackra Valleområdet, ligger LyckeLamm (Karta) En fårgård med Gotlandsfår. I gårdsbutiken hittar du egentillverkade lammskinnsprodukter, möbler, ägg, gårdens egen honung och framförallt deras egna lammkött. 

BIld av vonpics från Pixabay

Gårdsbutiker Stopp nr 4 Sörgårdens mjöl

Öm Sörgården 1. Här hittar du Sörgårdsmjölk som har gårdsförsäljning av KRAV-certifierad ekologisk mjölk och yoghurt.

Gårdsbutiker Stopp nr 5 Lilla Spännefalla

Nästa stopp på vår gårdsbutiksrunda är Lilla Spännefalla på gården bedrivs uppfödning av lamm, linderödssvin och kor.

Gårdsbutiker Stopp nr 6 Tibro

Vi passerar Tibro och kör norrut mot Västerhönsa gårdsbutik där du kan passa på att fylla upp grönsakslagret i kylskåpet. Här går det också göra ett stopp i Leksakslagret, en jättestor och bra leksaksaffär som säkert uppskattas av barnen! Tvärs över gatan ligger Millners Auto-Mat Öppen dygnet runt (MAT | millners) men missa inte ett restaurangbesök om ni har möjlighet, här är nämligen interiören från glada 60-talet.

Sista stoppet i Töreboda

Ebels bigård, en småskalig familjebiodling strax utanför Töreboda. I den lilla gårdsbutiken på tomten kan du provsmaka honungen och givetvis köpa med dig dina favoriter hem. I en vacker miljö intill Göta Kanal ligger vårt nästa stopp, Lerbo Trädgård.  I Hallerud med utsikt över sjön stannar vi till vid Rikardsgården. Förutom naturens lugn hittar du här en lantbod och ett café. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *